Gå till innehåll
VI LEVERERAR GRATIS FRAKT NÄR KÖP ÖVER SEK. 700.
VI LEVERERAR GRATIS FRAKT NÄR KÖP ÖVER SEK. 700.

Goda råd om hur man tar bort kalkbeläggningar i en toalettskål

Det finns många goda råd om hur man tar bort kalkbeläggningar i en toalettskål ovanför vattenkanten.
Under vattenkanten är det nämligen inte svårt att ta bort kalkbeläggningarna. Det finns många olika WC tabs-produkter som man kan släppa ner i toalettskålen och låta verka där i några timmar eller över natten. Men det finns som regel inte så mycket kalkbeläggningar under vattenkanten. Kalken biter sig däremot fast i själva vattenkanten eller ner längs sidorna och baktill i toalettstolen, där vattnet rinner ner.

För att ta bort de här beläggningarna kan man försås använda de gängse toalettrengöringsmedel som finns i en mängd olika varumärken.

Problemet är bara att man inte får toalettrengöringsmedlet att fastna på toalettskålens sidor, så de är inte så effektiva. Även de geléaktiga produkterna i handeln har svårt att fästa på väggarna för att göra verkan där. Dessutom innehåller de här produkterna sällan speciellt mycket av de medel som verkar på kalk.

På nätet finns det också flera goda råd kring hur man kan ta bort kalkbeläggningarna. De flesta råden går ut på att klibba fast hushålls-, toalettpapper eller bomullsrondeller på toalettskålen och därefter dränka in med exempelvis ättika, citronsyra eller till och med Coca Cola. Sen ska det här stå och verka i många timmar. De här råden är visserligen utmärkta och med en rejäl insats kan man också ibland uppnå hyfsat goda resultat.

En del råd går ut på att man ska använda saltsyra eller klorin, eller ännu sämre, att man ska rengöra toalettskålen med vassa föremål, exempelvis ett rakblad. Det här råden ska man definitivt inte följa om man är rädd om emaljen i toalettskålen.

Men det finns en ganska enkel lösning för att ta bort kalken i toalettskålen. Att använda sig av Toiee toalettavkalkare. Om man råkar bränna vid en kastrull skulle de flesta bara fylla kastrullen med vatten och diskmedel och sedan låta den stå där några timmar för att lösa upp beläggningarna.

Principen för Toiee talettavkalkare är densamma som med kastrullen. Nämligen att fylla toalettstolen med toalettrengöringsmedel och på det viset lösa upp kalkbeläggningarna.

Men till skillnad från kastrullen går det inte att fylla en toalettstol ända upp till kanten. Vattnet rinner ju automatiskt ut så att vattennivån är konstant. Här kommer dock Toiee toalettavkalkare till hjälp. Med den kan man låsa toalettstolens avlopp – vattenlåset – och därefter fylla toalettskålen ända upp med vatten och toalettrengöringsmedel. Genom att använda Toiee toalettavkalkare kan man alltså göra på samma sätt med toalettskålen som med kastrullen. Det vill säga lägga toalettskålen i blöt.

Toiee toalettavkalkare låser vattenlåset. Därefter fyller man toalettskålen med vatten och tillsätter Toiee toalettrengöringsmedel. Det här lilla momentet tar bara några få minuter. Sedan får toaletten sköta resten. Beroende på hur kraftiga beläggningarna i toalettskålen är låter man vatten och toalettrengöring stå och verka 2−3 timmar eller över natten.

Resultatet kommer i de allra flesta fall vara en helt kalkfri toalettskål, som blivit som ny igen. Med en mycket liten arbetsinsats kan du alltså få en skinande ren toalettskål som kommer att vara som ny. Du ska inte behöva slita ut dig, utan helt enkelt bara låta tiden göra jobbet åt dig.